VIJESTI / AKTUELNOSTI

VW Golf slavi 45. rođendan

mk7

VW Golf sedme generacije

tas

Proizvodni pogon TAS-a

mk1

VW Golf prve generacije

mk1

VW Golf prve generacije

Najuspješniji evropski automobil ikada

 

Tačno prije 45 godina, u Wolfsburgu je počela proizvodnja modela koji će kasnije steći status legende. Kada se vratimo u daleku 1974. godinu, niko u Volkswagenu nije ni slutio da će nasljednik legendarne Bube biti prodat u preko 35 miliona primjeraka u cijelom svijetu. Na svaku 41 sekundu, Volkswagen primi narudžbu za ovaj model. Tako je već 45 godina u kontinuitetu. U prosjeku, to je 780.000 vozila godišnje. Naravno, radi se o Volkswagen Golfu.

 

Glavni operativni direktor Volkswagena, Ralf Brandstätter je izjavio:

„Golf je srce našeg brenda. On označava konstantni napredak u tehnologiji kakav nema ni jedan drugi automobil. Na primjer, Golf je učinio dostupnim sigurnosne tehnologije milionima kupaca po prvi put. Zahvaljujući nizu faktora, Golf je simbol generacija. U svojih sedam generacija, Golf je unaprijedio Volkswagen kao brend. U momentu kada smo započeli njegovu proizvodnju, bili smo na koljenima. Sada smo jedan od najznačajnijih proizvođača na svijetu.“

 

Dr.Stefan Loth, direktor Volkswagenove fabrike u Wolfsburgu je takođe dao izjavu povodom ovog svečanog dana za VW:

„Te 1974. naši radnici su se suočili sa velikim izazovom. Pred njima je bila ni malo laka tranzicija sa Bube na Golfa. Od tada, kontinuirano smo razvijali Golf kao automobil, ali i našu fabriku u Wolfsburgu. U međuvremenu, proizveli smo najpopularniji hot hatchback svih vremena, Golf GTI. Pored njega, vremenom su stizali Golf R32, koji danas nosi naziv Golf R, Golf GTE, e-Golf, Golf GTD, Golf Sportsvan, a u prošlosti se rado sjećamo legendarnog Golfa G60 Rallye koji je bio izuzetno uspješan i na reli stazama.“

 

Golf je trenutno u svojoj sedmoj generaciji koja je na kraju svog životnog ciklusa. Uskoro stiže nova, osma generacija slavnog kompakta. U srcima svih stanovnika Bosne i Hercegovine, Golf zauzima posebno mjesto. Od 1976. pa sve do 1992., Golf se proizvodio u čuvenom TAS-u. Tvornica Automobila Sarajevo, kako je glasio službeni naziv je proizvodio prvu i drugu generaciju Golfa, a svega nekoliko probnih primjeraka treće generacije je sišlo s trake u Vogošći. Nažalost, serijsku proizvodnju nikada nije doživio u Sarajevu jer su ubrzo počela ratna dejstva u Sarajevu te je fabrika pokradena i u velikoj mjeri uništena.

 

Ipak, na ulicama Sarajeva, kao i kompletne BiH, ali i bivše Jugoslavije i dalje se voze TAS-ovi „s-paketi“ i „dvojke“ koji su kako kaže legenda, neuništivi. Čak i nakon toliko godina, Golf je i dalje omiljeni automobil mnogih Bosanaca i Hercegovaca. Golfovi svih generacija mogu se vidjeti na cesti. Nekima je Golf porodično naslijeđe, automobil koji se čuva i pazi kao član porodice. Tako i dalje možete vidjeti primjerke i prve i druge generacije koji su u fabričkom stanju. Samo prošle godine prodato je 440 primjeraka u BiH, a od toga i jedan e-Golf, što govori koliko je ovaj model popularan i nakon toliko godina, ali i uz sve finansijske probleme, kupci su i dalje spremni da izdvoje novac za automobil koji ih nikada nije izdao.

11:43 | Mar 29, 2019

KOMENTARI (1)


fdcrdyzzmi

Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

July 23rd, 2020 - 7:05PM