SPORT / WRC

VW Polo R5 ima veliku grešku?

Volkswagen Motorsport radi na rješenju problema

 

Volkswagen je nakon odluke da se povuče iz WRC šampionata i obustave razvoja Pola GTI WRC 2016. godine, u aprilu 2017. godine su objavili kako se vraćaju u reli, ali samo kao podrška privatnim timovima. Tada je započeo razvoj Pola GTI R5. Od tada, napravljeno je hiljade testnih kilometara, kako na asfaltu, tako i na snijegu i makadamu. Polo GTI R5 je prvi put zvanično prikazan u decembru 2017. godine, a svoj debi, imao je na RACC Reliju Španija 2018. godine.

 

Za kratko vrijeme, Polo je startao na 37 relija i upisao 12 pobjeda, kao i 100 najbržih vremena na brzincima. Međutim, nije sve tako bajno sa Polom. Na adresu Volkswagen Motorsporta pristigle su brojne žalbe na upravljački sistem Pola R5 koji nije moguće kalibrirati. Sporni upravljački sistem proizvodi talijanska kompanija Sportech. Kako bi se što prije riješio problem, a klijenti ostali zadovoljni, Volkswagen Motorsport je skratio servisni interval Pola R5 i sve troškove dodatnog održavanja preuzeo na sebe.

 

„Pritužbe naših klijenata shvatamo ozbiljno. To je naša filozofija jer svojim klijentima nastojimo pružiti najbolji proizvod i uslugu, a kada je u pitanju ovako kritičan problem, onda te pritužbe shvatamo još ozbiljnije. Kako bismo izbjegli dalje neugodnosti, prepolovili smo trajanje servisnog intervala i napravili smo određene izmjene na upravljanju. Naravno, kako se radi o propustu s naše strane, naši klijenti neće biti izloženi dodatnim troškovima.“ rekao je direktor VW Motorsporta, Sven Smeets.

16:09 | Apr 8, 2019

KOMENTARI (0)