SPORT / BH AUTOSPORT

Za vikend jubilarni 20. Cazin Great Prix

Veliki broj vozača iz čak sedam država

 

Prije nekoliko dana, objavili smo tekst o prvoj trci u Cazinu, razgovarali sa tadašnjim pobjednicima i prisjetili se kako je bilo daleke 1999. godine u Cazinu. Sada je vrijeme da vam najavimo jubilarni 20. Cazin Great Prix, trku koja ima veliki značaj za autosport u Bosni i Hercegovini i trku koja spada među najbolje u Evropi.

 

Lista prijavljenih takmičara broji 97 vozača iz sedam evropskih zemalja, a očekujemo da taj broj bude još veći nakon verifikacije svih takmičara. Svakako, među najveće favorite spadaju takmičari iz Hrvatske. Domagoj Pereković u ekstremnom Mitsubishi Lanceru Evo IX i Laszlo Szasz u Formuli Reynard Zytek favoriti su kategorijama 1 i 2, a od takmičara iz BiH, najviše se očekuje od Suada Hote, višestrukog pobjednika trke u Cazinu kojem je ova staza jedna od najdražih i spada među specijaliste za „Krajišku zmiju“.

 

U grupi Historik prijavljena su četiri takmičara. U klasi P1 nastupiće njen novi šampion, Armin Mujkanović kojem je u Cazinu potrebno samo da dođe do cilja i osvojiće titulu i u grupi. U klasi P2 nastupaju Dane Milenović i Haris Memišević. Milenovićeva sezona je počela obećavajuće, međutim kvarovi na posljednje dvije trke i odustajanja su Sarajliju udaljili od odbrane obje titule. Memišević je propustio Skradin, ali je ostvario pobjede u Loparama i Vlasenici te je u veoma dobroj poziciji. Domaći takmičar, Adis Abdić, nastupa u klasi P3 i sigurno će imati veliku podršku svojih sugrađana.

 

Žestoka bitka se vodi u klasi N2. Draško Cunjak ima dvije pobjede, a u Vlasenici je Amel Semanić uzvratio udarac. Cunjak dolazi na Semanićevu domaću stazu te će pred njim biti težak vikend, ali i pred Semanićem jer vozi pred svojom publikom. U ovoj klasi će nastupiti i Milan Stojnić – Džimi, prvak klase iz 2017. godine.

 

Skradin nam je garantovao veliku borbu u klasi N3. Harun Hadžić i Fahrudin Dolić su imali žestok okršaj koji je Hadžić majstorski riješio u svoju korist po kiši. S nestrpljenjem smo čekali Lopare i Dolićev odgovor, međutim nismo ga dobili jer je Dolić doživio veliki peh na treningu kada je mjenjač na njegovoj Hondi pukao, a kvar je bio preozbiljan da se riješi preko noći te je Dolić odustao u Loparama, ali je preskočio i Vlasenicu. Hadžiću je potrebno samo da završi trku u Cazinu i u potpunosti riješi već jasno pitanje prvaka u ovoj klasi. Osim njih dvojice, u klasi N3 će nastupiti i Mladen Rebrinović.

 

Klasa E1-14 nikada nije bila punija ove sezone. Vladimir Đukić dolazi da potvrdi titulu u klasi, a pridružiće mu se Darko Jeličić, Bojan Simić kao i Dario Nišević koji se vraća na stazu nakon nekoliko godina pauze. Jeličić je u međuvremenu kupio Hondu Civic dok je Bojan Simić ostao vjeran svom Peugeotu 106 s kojim uglavnom nastupa na kružnim trkama.

 

Najzanimljivija klasa ove sezone je definitivno klasa E1-15. Jasmin Hrnić i Dejan Vujasin nas iz trke u trku uveseljavaju fenomenalnim dvobojima na stazi te podsjećaju na neka vremena kada je ovakvih borbi bilo puno više. Jedno je sigurno – titulu prvaka će ponijeti jedan od njih dvojice, a ime prvaka ćemo sigurno saznati tek u Banja Luci, na posljednjoj trci šampionata. Pored njih, trku će voziti Lazar Zinaja, Nenad Stokić, Mladen Tojić, Dželhad Mujkić, Asmir Halilagić, Alem Semanić, Hasan Ljubijankić, Bego Šakanović, Denis Kličić i Edis Hadžipašić.

 

Miljenik domaće publike, Salih Ljubijankić ove godine vozi bez prave konkurencije. Ipak, kvar u Loparama mu je otežao put do titule te je Mladen Šoljić svega nekoliko bodova iza njega. Pritisak koji sa sobom nosi nastup na domaćoj stazi i očekivanja njegovih navijača će staviti Ljubijankića na pravi ispit. Mladen Šoljić stiže u Cazin s namjerom da pobijedi Ljubijankića ili barem održi šanse za šampionsku titulu živim sve do posljednje trke.

 

Najjača klasa će konačno okupiti trojicu vozača. Suad Hota stiže u Cazin sa „preporođenom“ Lanciom Deltom Integrale i spreman da nastavi s pobjedama kao i prije revizije, a konkurenciju će mu predstavljati Miroslav Josipović u Ladi Vesti WTCC i Branimir Simić u Mitsubishi Coltu Evolution.

 

Treninzi za 20. Cazin Great Prix se voze u subotu od 11:15, a start trke u nedjelju je zakazan za 11:00.

11:55 | Aug 15, 2019

KOMENTARI (0)