VIJESTI / AKTUELNOSTI

Zbogom, Ford Focus RS

ford

Ford Focus RS

ford

Ford Focus RS

ford

Ford Focus RS

Nažalost, nećemo vidjeti novu generaciju vrhunskog hot hatchbacka

 

Ford Focus RS je zvanično „mrtav“. Tako govore posljednje informacije koje stižu iz Forda i koje su naravno ogromno razočarenje za sve one koji su željno isčekivali novu, četvrtu generaciju Fordovog najperformantnijeg hatchbacka. Tako će nam treća, po mnogima i najbolja generacija ostati u sjećanju kao posljednja, a od sada ćemo imati samo Focusa u ST izvedbi.

 

Prvobitne informacije iz Forda su uistinu bile optimistične. Činilo se da je sve spremno za dolazak novog Focusa RS. Bila je određena i pogonska jedinica, a kružile su i prve informacije o snazi. Focus RS je trebao koristiti 2.3 turbo benzinski motor od čak 400 KS i 576 Nm obrtnog momenta. Nažalost, ostaće nam nepoznanica koji motor bi pokretao novi Focus RS i kakva bi to zvijer bila.

 

Razlog zbog kojeg nećemo dobiti novi Focus RS je već mnogo puta viđen i poznat. Sve strožije norme o emisiji CO2 gasova su nam „oduzeli“ još jedan vrhunski hot hatchback. I dok neki proizvođači prkose i održavaju svoje  hot hatch automobile u životu, nekim proizvođačima ne polazi za rukom i kao rezultat, imamo ovakve mjere. Nakon Mitsubishi Lancera EVO, Subarua STI, sada smo ostali i bez Focusa RS.

13:05 | Mar 16, 2020

KOMENTARI (0)