VIJESTI / TUNING

Zeus na četiri točka

alfa_zeus

Alfa Romeo 4C Zeus

alfa_zeus

Alfa Romeo 4C Zeus

alfa_zeus

Alfa Romeo 4C Zeus

alfa_zeus

Alfa Romeo 4C Zeus

Odgovor na pitanje kakva bi bila 4C u Quadrifoglio izvedbi

 

Njemačka tuning kuća Pogea Racing  je poznata po svojim preradama Ferrarijevih, Abarthovih i Alfinih automobila. Kada je u pitanju Alfa Romeo, svakako su njihove prerade modela 4C najzapaženije.

 

Upravo posljednji projekat iz Pogea Racinga je rađen na 4C. Nosi vrlo jednostavan i lako pamtljiv naziv – Zeus. Iz Pogea Racinga kažu da sa sobom donosi brojna poboljšanja, ali i njihovu viziju kakav bi ovaj model bio u Quadrifoglio izvedbi koju Alfa Romeo uporno odbija da razvije i izradi.

 

Prvo i osnovno, krećemo od snage. Alfa je odradila sjajan posao izvukavši 237 KS iz 1.75 litarskog turbo motora. Međutim, Pogea Racing je uz brojna poboljšanja i nadogradnje podigao snagu na moćnih 347 KS, a obrtni moment je povećan na 458 Nm. Ključ povećanja snage je modifikacija turbo punjača, unaprijeđene visokotlačne pumpe za gorivo, kao i auspuh od nehrđajućeg čelika sa karbonskim završecima.

 

Veliki skok snage je automobilu omogućio da od 0 do 100 ubrzava za 3,4 sekunde što je 1,1 sekundu brže nego fabrički model. Maksimalna brzina je takođe dramatično povećana pa umjesto standardnih 258 km/h, Alfa Romeo 4C Zeus dostiže čak 304 km/h.

 

Osim mnogo više snage, Zeus je znatno lakši nego obični 4C. Pogea Racing je iskoristio karbon u najvećoj mogućoj mjeri, a rezultat je impresivan. Ušteda od oko 100 kg ovaj auto čini teškim svega 904 kg!

 

Zeus u cjelosti izgleda znatno agresivnije od fabričkog modela. Prednji branik sada ima veće bočne usisnike, dok su i prednja svjetla blago redizajnirana. Nazad je montirano manje krilo koje drži zadnji kraj čvrsto na podlozi. Zeus ima i posebno razvijen ovjes u saradnji sa KW-om, a u cilju boljeg upravljanja i držanja ceste, centar gravitacije je spušten za 50 mm. Automobil dolazi sa 18-inčnim prednjim i 19-inčnim zadnjim felgama.

 

Pogea Racing će izraditi svega 10 primjeraka Zeusa, a tri su već izrađena i predata vlasnicima. Ako želite kupiti jedan od preostalih sedam primjeraka, spremite 50.100€.

12:19 | Feb 25, 2019

KOMENTARI (0)