VIJESTI / PREMIJERE

Zvijeri su stigle: predstavljeni Mercedes-AMG A45 S i CLA 45 S

merc

Mercedes-AMG CLA 45 S

merc

Mercedes-AMG CLA 45 S

merc

Mercedes-AMG CLA 45 S

merc

Mercedes-AMG A45 S

merc

Mercedes-AMG A45 S

merc

Mercedes-AMG A45 S

merc

Mercedes-AMG A45 S

merc

Mercedes-AMG A45 S

merc

Mercedes-AMG CLA 45 S i A45 S

Najsnažniji serijski hot hečbek u historiji

 

Nakon višemjesečnih najava i brojnih špijunskih fotografija, Mercedes je prije dva dana objavio teaser za najisčekivaniji model ove godine. Konačno je predstavljen Mercedes-AMG A45 S i nije nas razočarao. Čekanje se isplatilo te se napokon možemo diviti novom remek djelu iz Affalterbacha.

 

O njegovom izgledu je suvišno govoriti. Ukoliko ste pravi poznavaoc automobila, nemoguće je da pomiješate A35 i A45. A45 je agresivniji, atraktivniji i dinamičniji. Prednji branik je inspirisan dizajnom modela AMG GT 4-door, dok je aerodinamički paket složeniji i efikasniji. Ipak nije lako zadržati 416 KS na cesti.

 

Pod haubom je najsnažniji serijski dvolitarski motor svih vremena. Njegova maksimalna snaga iznosi 416 KS i 500 Nm obrtnog momenta u S izvedbi, dok će „obični“ A45 imati 383 KS i 480 Nm. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko čuvenog 4Matic+ pogona. Prenos snage iz motora na točkove vrši osmostepeni DCT automatski mjenjač, neovisno o jačini motora.

 

Pored A45 S modela, predstavljen je i CLA 45 S 4Matic+. Čini se da je ostao u blagoj sjeni hečbeka, a mehanički radi se o dva ista modela sa istim specifikacijama. CLA je atraktivniji kupcima kojima su draže limuzine i žele nešto praktičniji automobil.

 

A45 i CLA 45, neovisno da li je to S ili standardna varijanta, dolaze sa pregršt opreme i mnogo upakovane tehnologije. Naravno, nemoguće je izostaviti drift mod koji ovaj automobil sa 4Matic+ pogonom pretvara u mašinu za driftanje. Tu je naravno neizostavni MBUX infotainment sistem koji ovaj automobil čini multimedijalnom „igračkom“.

 

Za „obični“ A45 biće potrebno izdvojiti oko 57.000€, dok ćete za jači i bolji, A45 S morati izdvojiti 60.000€. Početak prodaje se očekuje krajem ljeta ili početkom jeseni.

16:57 | Jul 4, 2019

KOMENTARI (0)